Klar for skolestart

Av: Anette Talstad

Det nærmer seg skolestart for barn og unge, og forberedelsene er i gang.

Heidi Akslen Otto er lærer ved en ungdomsskole i Bergen, og har tidligere jobbet på barneskole. Hun vet litt av hvert om hva elevene liker, og hva de trenger – det er ikke alltid samme sak.

Ryggsekk eller veske

– Først og fremst må man ha en ryggsekk eller veske for å bære alt man skal ha med seg til og fra skolen. Det viktigste her er at sekken er god å bære, slik at man ikke får vondt i ryggen. På ungdomsskolen har man gjerne skap til å legge fra seg tunge bøker, så der ser vi at mange velger trendy vesker fremfor sekk. Noen bruker store treningsbager og fyller disse med både vanlige skolesaker, samt gymklær.

Spennende innhold

– I sekken eller vesken bør man ha pennal med skrivesaker og annet relevant utstyr, skrivebøker, kanskje en skoledagbok, matboks og en vannflaske. Kanskje finner man disse i morsomme og fargerike varianter, som vil gi ekstra motivasjon. Bare det ikke går over i distraksjon, smiler Akslen Otto lurt.

 

Kul komfort

Mange ønsker seg også nye klær til skolestart, og her møter barn og unge på noen utfordringer.

– Spesielt på ungdomsskolen er elevene svært opptatt av sosiale medier, og med det følger et stort fokus på trender. Noen elever føler press i forhold til hvordan de bør kle seg. Flere har uttrykt til oss lærerne at dette er slitsomt. Jeg vil råde elevene til å kjøre sin egen stil, og ikke være for opptatt av dyre merkevarer, sier hun.

 

– Klær som er praktiske og komfortable er vel så viktig på skolen. Foreldre hjelper de yngste med regntøy, ullklær og gode sko, mens de eldre elevene helst vil bestemme selv og velger det som er «in». Når det er sagt, er det mange ungdomsskoleelever som er flinke til å kle seg behagelig også, spesielt når de skal prestere til eksamen og prøver, forteller hun.

 

Komfort og trender lar seg heldigvis kombinere – både til barn og ungdom, ham og henne. Og det trenger ikke koste skjorten!