Moderne julepynt

Julen handler om tradisjoner, men det er også lov å invitere nye trender hjem i høytiden.

– Det er mange som mener at tradisjon overgår trender, spesielt i julen. Julepynten har ofte en affeksjonsverdi, noe som er viktig å verdsette og ta vare på. Heldigvis lar gammelt og nytt seg kombinere, smiler interiørdesigner Kristin Tønsberg.

Dype blåtoner

«Blått er det nye grått» på interiørfronten, og julen kler denne fargen godt.

– Det går mye i blått om dagen, for eksempel dype blåfarger på veggene. Det maksimalistiske kommer sakte men sikkert tilbake, og fargetonene skal helst være mørke. Blått passer utrolig godt til jul, så flett det inn i juledekorasjonene og skap en magisk og koselig atmosfære.

– Pasteller er også en sikker vinner å pynte med denne julen. Blant andre IKEA har satset stort på det i år.

Grønne planter

– I tillegg er grønt og jordfarger veldig i vinden, og til jul passer det jo perfekt med tanke på å ta naturen med inn. Dette kan være juletrær, granbar eller Eucalyptus, som er spesielt trendy akkurat nå. Denne planten er også enkel å forme, og derfor perfekt til å lage julepynt av.

Naturlige materialer

– Pakk gjerne inn julegavene i mørkeblått papir, bruk grov hyssing som pyntebånd og la en liten grønn plante være prikken over i-en. Bordet kan også pyntes med grønt og mange levende lys. Det skaper den rette stemningen.

– Velur, fløyel og ull passer også godt til denne høytiden, så bytt gjerne ut noen av putene i sofaen med velur i ønsket farge, og dander et lekkert ullpledd over armlenet. Kanskje har du et mykt saueskinn som du kan legge oppå gulvteppet ditt? Lag på lag fungerer fint. De kan også legges foran peisen eller på et møbel.

– I tillegg er trefigurer av for eksempel mennesker, dyr, juletrær, hjerter eller stjerner fint å pynte med. De kan stå på bordet, ligge på et lysfat eller henge på juletreet, på en gren eller i vinduet. Ulike typer lyslenker er også lekkert å dekorere med, og tilfør gjerne litt gull, sølv eller andre materialer som glitrer og skinner. Topp det hele med kongler fra naturen – det enkle er ofte det beste, avslutter Tønsberg.