Stilig studentbolig

Bord kr 1295,- (Ikea)
Pingvinpute kr 129,- (Kremmerhuset)
Hånd kr 199,- (Ting)
Lampe kr 599 (Kremmerhuset)
Planter kr 269,-/stk (Ikea)

Stil trenger ikke å koste mye. Sjekk hvordan din studentbolig kan bli en praktisk og trendy interiørperle.

I høst har naturen en stor plass i interiøret, og blågrønne fargetoner regjerer. Når det er sagt, er det viktig å ikke tenke kun trender, men heller fokusere på en gjennomført stil som fungerer for deg. Som student har man heller ikke råd til de dyreste designmøblene, men det fins andre løsninger. Kristin Tønsberg går siste året på interiørdesign ved Norges Kreative Høyskole (NKH) i Bergen, og har mange gode tips til studenter som ønsker et trendy, gjennomført og praktisk hjem for en billig penge.

To Do -wallsticker kr 339,-
​Geometrisk print kr 289,-
(Foto: produsentene) 
Bord med klaffer kr 1295,-
Bord med bambusben kr 199,-
(Foto: produsentene) 

 

Ulike nyanser av blågrønn er årets farge (Foto: Jotun Lady). 

Blågrønn naturtrend

– Planter og naturelementer er helt riktig nå, med et mer estetisk og moderne uttrykk enn tidligere naturtrender. Skandinavisk stil, geometriske former og retrotendenser er fortsatt i vinden, og det er mye fokus på miljø og kvalitet. Vi vil se mye vanninspirerte farger som dus grå, blå og grønne toner i høst. Petroleumsblått er en klar favoritt, da den er retro og gjenspeiler seg i vann- og naturtrenden. Generelt er pasteller og friske farger fortsatt in. Store, hvite overflater fungerer godt, med fargeinnslag på pyntegjenstander eller kontrastvegger. Bestem deg for hva du liker før du begynner å innrede. En gjennomført stil er alltid vellykket, uansett om man følger trender eller ikke.

Ginseng-planter kr 269,-
Oppbevaringsmodul kr 200,- pr stk
Gulvteppe kr 895,-
(Foto: produsentene) 

 

Lampe kr 399,-
Kalender kr 135,-
Pingvinputetrekk kr 129,-
(Foto: produsentene) 

Tenk funksjonalitet

– Som student er det viktig å tenke på funksjonalitet når man skal innrede bolig. Ikea sin PS-kolleksjon er veldig trendy, og har mange rimelige og praktiske løsninger. Finn ut hvilke behov du har. Velg oppbevaringsmøbler og -systemer for å utnytte plassen maksimalt og samtidig gjemme rot. Bruk hyller, kroker og knagger flittig, men ikke ha det overfullt. Litt åpent rom er også viktig. Har du sykkel som må stå inne, kjøp knagger og heng den på veggen. Har du et hav av bøker, papirer og tegnesaker, kjøp en hylle og organiser tingene dine i esker og oppbevaringsmoduler. Ha skuffer under sengen, og trenger du en romdeler, bruk en hylle med masse oppbevaringsplass. Kjøp klappbord til kjøkkenet, og velg stoler som kan stables. Fordyp deg litt i fargepsykologi, og velg farger på veggene som passer deg som person og behovene du har i hvert enkelt rom, råder Tønsberg.

Putetrekk: kr 299,-
Skatoll: kr 1495,-
Plante: kr. 298,-
(Foto: produsentene) 

​ ​

Gode investeringer

Skrivebord, kontorstol, arbeidslys, gardiner og gulvtepper er gode investeringer man trygt kan legge litt mer penger i. En god kaffetrakter eller vannkoker i en kul farge er også kjekt å ha, og det pynter opp på kjøkkenet.

– Det er mye trendy man kan finne som også er behagelig og funksjonelt. En god arbeidsplass er viktig for en student. Gardiner betyr også mye, da det er både hjemmekoselig, støydempende, isolerende og kan gi et fint lysspill i rommet. Gulvtepper er lyd- og varmeisolerende. En Moccamaster i pastell eller en knallfarget, retro vannkoker gjør susen på kjøkkenet. Pyntegjenstander vil jeg ikke anbefale å bruke mye penger på – kule puter, pledd, lysestaker og lignende kan man heller kjøpe rimelig. Ønsker man likevel å investere i noen få og verdifulle designprodukter til hjemmet, ville jeg valgt en klassisk lampe eller stol, for eksempel PH 5-pendelen av Louis Poulsen, en Eames-stol eller den S-formede Panton-stolen. Velg gjerne nøytrale farger, da man heller kan leke med ting som ikke har så stor verdi og lett kan byttes ut, anbefaler interiørentusiasten.

Skap: kr 998,-
Lampe: fra kr 79,-
Teppe: kr 1295,-
(Foto: produsentene) 
Poster kr 250,-
Print kr 200,-
Skrivebordslampe kr 599,-
(Foto: produsentene) 
Vannkoker kr 1299,-
Moccamaster kr 2249,-
Wallsticker kr 579,-
(Foto: produsentene) 

Billig forandring

 

Ønsker man forandring eller bare vil sprite opp interiøret, fins det mange billige løsninger.

Hånd kr 199,- (størrelse L) fra Ting
Klokke kr 349,-
Teppe kr 795,-
(Foto: produsentene) 

– En kontrastvegg er alltid gøy, enten en vegg med en annen farge maling eller tapet man finner på salg. Skap helhet ved å kjøpe billige puter og andre pyntegjenstander i samme farge som kontrastveggen. La fargene gå igjen i forskjellige deler av rommet. Dette er en metode for å skape helhet i hjemmet. Følg årets trend og kjøp planter – og husk å ta vare på de. Det er en billig måte å fornye interiøret på. Postere og print kan enkelt friske opp hjemme, i billige rammer fra Ikea eller hengt opp med en tøff tape. Wallstickers med mønster eller ulike motiver kan man klistre på vegger og interiør. Man kan også tenke miljø og redesign. Kjøp et brukt salongbord på Finn.no, Fretex eller loppemarked, puss det ned og mal det – gjerne i samme farge som kontrastveggen.

Gjenbruk og DIY

 

– Se etter kvalitetsmaterialer når du handler brukte møbler. Overflaten er ikke så farlig, man kan alltids pusse ned og male, spraylakkere eller trekke om. Et tremøbel er lett å pusse og male. Dersom man har fått tak i den brukte gjenstanden billig, har man ikke mye å tape på dristige gjør-det-selv-prosjekter (DIY). Prøv deg frem, vær tøff og velg farger du kanskje ikke tør å bruke ellers. Finner man pynteting man liker formen på, men ikke fargen, kan man kjøpe spraylakk i en kul farge og spraye gjenstanden. Pallemøbler har også vært i vinden i det siste. Finn noen paller, legg de sammen som en sofa, en seng eller et bord. Eventuelt kan de også males. Man finner også billige lerret, akrylmaling og svamper, og da kan man for eksempel male abstrakte bilder. Innsiden av hyller kan males i forskjellige farger som går igjen i rommet. Bruk Pinterest for inspirasjon, og vær kreativ, smiler interiørstudenten.

​ ​

Foto: Søstrene Grene 

Innredning i kollektiv

 

Hun mener at det også skal være mulig å få et gjennomført hjem dersom man bor sammen med andre i kollektiv.

– Jeg tror de fleste som bor i kollektiv vil være enige i at funksjonelle løsninger er mest praktisk for alle. Snakk sammen, finn ut hva de andre har behov for i fellesrommene og prøv å kombinere alles behov. Se på forskjellige stilarter og farger, og diskuter – dialog er viktig. Tenk på trekk fra vinduer, isolasjon i forhold til lyd og lys og ha en god kontakt med huseier. Det er flere huseiere som sponser maling og materialer dersom man gjør jobben selv, avslutter Tønsberg, og ønsker alle studenter lykke til med innredning av bolig.

Blågrønt og turkis i fleng! (Foto: Jotun) 
Pute kr 79,50,-
Knagger kr 219,-/2 pk fra Ting 
Pynt fra kr 5,- 
Pute kr 359,-
Oliventre kr 249,-
Ramme kr 299,-