Ta med stuen ut

Av: Anette Talstad

For mange er det et stort skille mellom inne- og uterom, men hvorfor ikke lage en glidende overgang nå som høsten nærmer seg?

Er du så heldig å ha en terrasse, veranda eller liten balkong, er det ikke noe som er hyggeligere enn at dørene ut dit står åpne – og man går fritt inn og ut. Plutselig får man et oppholdsrom som både er og føles større. Vi har drømt oss bort sammen med interiørdesigner Kristin Tønsberg. Hun har gode tips om hvordan man kan gjøre uteområdet enda mer fristende å benytteÉn helhet

– Prøv å tenke på innearealet og utearealet som én helhet når du innreder utestuen. Man kan bruke akkurat de samme interiørelementene ute som inne, så lenge man tenker over hvilke materialer man bruker eller rydder bort det som trengs ved regn.

– Det er utrolig lekkert med bilder på veggene i utestuen. Velg gjerne print som er trykt på aluminiumsplater, da kan de henge ute hele året i allslags vær. Kanskje kan du bytte mellom et sommerlig motiv på denne årstiden og et vintermotiv når det blir kaldere ute. Det handler om å skape en stemning, tipser Tønsberg.

 

– Det finnes også mange småmøbler som passer både inne og ute, som avlastningsbord og stoler i plast eller rustfritt stål. Hvorfor ikke ta i bruk et piknikteppe eller gulvteppe samt gardiner? Dette skaper en lunere følelse på høstlige dager. Gardiner kan henges på veggen som dekorasjon, eventuelt dele et uterom i to eller flere soner, foreslår Tønsberg.

 

Fargerik dekor

Mange har gjerne en sofagruppe ute, og den kan man også pynte på samme måte som inne.

– Bruk mye puter, og gjerne mer farger enn du vanligvis har inne. Mørkere, varmere og mer vågale farger enn tidligere er veldig trendy, men også pastell- og knallfarger er typisk sommer.

– En vakker parasoll skaper sydenstemning, og bruk mye lys etter at solen har gått ned. Her fins det mange typer å velge mellom, og LED-lamper er et godt tips. Prøv papirlykter i taket eller i trær, LED-baller på gulvet eller lyslenker på veggen. Kanskje til og med en vanlig bordlampe, dersom du har stikkontakt i nærheten, råder interiørdesigneren.

Grønn oase

Det har blitt vanlig med mye grønne planter inne, så ikke vær noe dårligere ute på terrassen. Man trenger ikke hage for å skape en oase.

– En terrasse, veranda eller balkong er et perfekt utgangspunkt for å skape en grønn oase. Planlegg godt hvilke planter du liker og orker å stelle med, og kjøp inn en variasjon av store og små krukker i alle varianter, alt etter hvilken stil du er ute etter. Plasser dem gjerne i klynger. Blomster kan også henges i krukker fra taket og på veggene, så her kan man bli omringet av grønt dersom man ønsker det. Plasser gjerne en hengekøye eller en hengestol i oasen, og et lite bord der du kan legge yndlingsboken din.

– Dekorative vannelementer som dammer, fontener og vannspeil er lekkert i en hage, men vanskelig å få til på en terrasse eller veranda. I stedet for kan man kjøpe vakre vannfat som fylles og tømmes etter behov. Legg noe grønt oppi til pynt, og med fuglemat i nærheten får du nok snart kvitrende besøk, tipser Tønsberg.