Trendy tepper

Gulvtepper er et must denne sesongen. Velg og vrak i ulike stiler, farger og mønstre, og gi hjemmet ditt et lunt og personlig preg.

– Fordelene ved å ha gulvtepper i hus er mange. Det både kjennes og ser lunt ut, demper lyd, binder støv og organiserer et rom i soner. Hjemmet blir komplett, rett og slett.

Spennende teknikker

Det er interiørstylist Lill Charlott Skulstad som gir oss en liten innføring i teppenes verden.

– Denne sesongen ser man mye forskjellig på markedet, men noen fellestrekk går igjen. Materialene er stort sett ull, lin og syntetiske stoffer, men også bomull og papir. Pappelina har tepper i plast, noe som er perfekt i yttergang og på kjøkken med tanke på renhold. Flosstepper, vevde tepper, matter og ryer samt tovede tepper i ulike utførelser er veldig populært. Et eksempel på sistnevnte er Pinocchio-teppet fra HAY, som består av mange tovede baller som er sydd sammen. Ellers er myke og fluffy saueskinn alltid deilig om høsten, sier Skulstad.

Pappelina plastmatte fra Kamelone
Det fargerike Pinocchio-teppet i multicolor fra HAY 
Fluffy saueskinn fra Bohus

Sesongens stiler

Når det gjelder stil, er det naturelementer, geometriske mønstre, Midtøsten-inspirasjon og friske farger som preger motebildet, eller en kombinasjon av disse.

– Ta naturen inn i hjemmet ditt med et gulvteppe i naturlige farger eller utførelse. Et teppe som har begge deler, er Peas fra HAY. Det minner om rullestein, der mykt møter hardt. Geometriske mønstre og figurer som rene linjer, striper, sirkler, trekanter og firkanter er også en gjenganger. I tillegg kan selve fasongen på teppet variere mellom firkantet, flerkantet og rundt. Orientalske tepper og abstrakt Marrakesh-stil er tilbake. Friske farger er veldig i vinden, men det er lov å velge duse nyanser også.

Peas fra HAY (Illums bolighus)
Peas fra HAY
Dot Carpet fra HAY
PS-teppet fra IKEA
Rye fra Solstrand interiør
Block-teppe fra House Doctor
Tufted Rug fra Bolia

 

Mer om farger

– Her er det smak og behag som gjelder. Å være litt vågal blir mer og mer vanlig, men nøytrale og rolige farger er heller aldri feil. Det blir opp til hver enkelt hva man ønsker å fremheve i eget hjem. Kanskje trenger man en fargeklatt for å sette prikken over i-en, eller man ønsker et beroligende teppe i et ellers fargerikt rom. Årets farge er blågrønn, men sorthvitt, grått og beige er klassisk og dermed også gode valg, forklarer interiørstylisten.

Pinocchio-teppe fra HAY
Colour carpet fra HAY
Suncarpet fra Bolia
Lappljunga ruta fra IKEA
Loop Rug fra Bolia

Beste plassering

Det fins noen enkle råd for å lykkes med en god plassering av teppet.

– Det vanligste vi gjør er å plassere teppet under en møbelgruppe, som sofakroken eller spisestuen. Dette samler møblene på ryddig vis, og lager markerte soner som igjen skaper harmoni. Spesielt til spisegruppen er det lurt å kjøpe et så stort teppe at både bord og stoler kan plasseres godt innenfor kanten. Samtidig må man passe på å ha fri gangsone uten snublekanter. I sofakroken går det greit om bare de to fremste stol- og sofaføttene står på teppet. Et gulvteppe kan også ligge alene uten møbler, for eksempel i et lekerom, noe som inviterer barna til aktivitet på gulvet. Det er bare å prøve seg frem, smiler Skulstad.