Vår i stuen

Når julen ryddes ut av hjemmet, får mange følelsen av et litt nakent hus. Bergen By gir deg tips til hvordan du enkelt kan fylle tomrommet frem mot lysere tider.

Erstatt juletreet med store, grønne planter (Mester Grønn)

– Julen er pakket bort og et nytt år har meldt sin ankomst. Vi sitter igjen med et blankt lerret av et hjem. Det kan føles nakent og tomt, men gir også store muligheter for inspirerende forandring, sier interiørkonsulent Lill Charlott Skulstad.

Ikke nøl med å ta våren inn i huset (Mester Grønn) 

Lys opp mørket

For at overgangen fra desember til de første månedene i året skal bli litt mindre brutal, kan man fortsatt fylle hjemmet med masse koselig lys, både levende og elektrisk.

– Stearinlys, duftlys, telys i lekre lyshus, ulike typer lyslenker og lysbokstaver er med på å gjøre resten av vinteren litt lettere. Bruk elektriske lys med «timer» i lykter utenfor, så blir du møtt med kos allerede før du har åpnet ytterdøren på vei inn fra kulden, råder hun.

Grønne planter

I år som i fjor er stikkordene for våren «botanisk» og «natur». Det er ingen grunn til å nøle med å få plantene i hus, selv om det fortsatt bare er januar.

– Erstatt juletreet med store, grønne planter, gjerne flere i ulik størrelse samlet i grupper på gulvet. Det er spesielt planter fra 70- og 80-tallet man ser nå, for eksempel palmer og bregner. Buketter, sukkulenter og stilige kaktuser i tøffe potter er trendy. Også hengeplanter er midt i blinken nå. Heng de fra tak eller hyller – til og med opp-ned, tipser Skulstad.

Lag din egen kreative utstilling av planter (Mester Grønn).
I år kan plantene gjerne henge (Lagerhaus).

Trendy interiør

Å bytte ut småting i interiøret kan fylle tomheten og skape en velkommen forandring.

– Postere, store bilder og plakater er i vinden som aldri før, og er med på å gjøre et hjem mer personlig. Nå kan man leke med ulike uttrykk og kombinasjoner av både foto, geometriske former, grafiske motiver og kanskje litt tekst. Å bytte ut pledd og puter er også en enkel måte å skape en ny atmosfære på. Pyntegjenstander fungerer også godt, og nå ser man spesielt mye av eksotisk- og orientalskinspirerte figurer i tre eller messing, fjær og etterligninger av horn og støttenner, helt i tråd med grønne palmer og bregner som du kanskje allerede har i stuen, forklarer interiørkonsulenten.

Geometriske mønster er fortsatt i vinden (Pinterest). 

 

Skap forandring med store bilder (Kremmerhuset).
Det eksotiske kommer mer og mer (elefant fra Kremmerhuset) og tre er moderne (krakk fra Kamelone). 

Personlig stil

Ikke alt trenger å være nytt.

– Sats på gjenbruk i kombinasjon med noe nytt, dersom du ønsker en personlig stil. Det er ikke nødvendig å følge trender slavisk, men tilfør noe av deg selv eller din historie i interiøret. Å skille seg ut i mengden er positivt. Det er rett og slett trendy å gå egne veier, noe som er veldig spennende, synes eksperten.

Fargerik maling

Å male vegger og interiør er en annen lettvint vei til forandring i hjemmet.

Rosa og gult er årets farger (Pinterest). 

– Også i år eksperimenterer vi med farger. Fargerike erklærte nylig rosa som årets farge, mens Nordsjö kåret gyllen gul som vinner. Disse to fargene kan kombineres, og fremhever det beste i hverandre. Mal hele rommet, ikke kun en kontrastvegg. Det samme gjelder om du tapetserer. Når du skal velge en litt sprek farge til veggene, ta utgangspunkt i et stort møbel. Har du for eksempel en mintgrønn sofa, velg også mint til veggene, men i en dusere nyanse. Dette vil skape helhet og harmoni i rommet. Et godt tips er å male vegger og karmer i samme farge, men med ulik glansgrad. Tør du ikke å ha farge i et helt rom, kan du heller male et stort speil, et bord eller et par stoler rundt spisebordet i dine favorittfarger. Det blir et friskt pust i denne litt tunge og grå tiden, avslutter Skulstad, og ønsker alle et godt nyttår.