Vårfargenes magi

Av: Anette Talstad

Til våren ønsker mange å gjøre en forandring eller to, ofte med nye farger.

Også i interiøret gjør det seg med et fargeinnslag. Om det vises i en nymalt vegg eller sesongens putetrend er én ting sikkert – det gjør noe med humøret.

Grønn glede

Av de mest brukte fargene denne årstiden er grønt, i flerfoldige nyanser. Grønt er naturens farge, og symboliserer ro og balanse. I fargepsykologien beskrives denne fargen også som beroligende og trygg. Som naturens farge representerer grønt også fruktbarhet, liv og helse.

I interiøret gir dette et friskt preg, og en enkelt grønnmalt vegg kan få rommet til å virke større. Grønt er også en kjønnsnøytral farge, og derfor svært populær som innslag i hjemmet. Hvem vet, kanskje er den svaret du leter etter i den tidlige oppussingsfasen?

Det lilla ekstra  

Vi digger lilla! Den er for mange en høytidsfarge som gir assosiasjoner til ro og tradisjon. De riktige sjatteringene av lilla kan også settes i sammenheng med lekenhet og fantasier, og fungerer for eksempel perfekt på vegger eller gulv i et hjemmekontor.

De varmere lillatonene inspirerer til kreativitet, og står derfor godt til en årstid full av liv og skaperglede. Kjøkkenets interiør er god kandidat for et lilla løft, fargen har nemlig effekt på appetitten. Som oppfølger må også soverommet nevnes, men der trenger vi kanskje ikke å si mer…?

Sol i sinnet

Da Einar Rose sang ”Sol ute, sol inne”, var det mest sannsynlig ikke interiøret som var i fokus. Vi mener likevel dette er et supert utgangspunkt for en vårlig oppgradering av kåken. Fargepsykologien beskriver en energisk og positiv farge med oppløftende egenskaper i tillegg til å representere visdom.

Er dette din favoritt, taler mye for at du er av typen som oppsøker orden, logikk og positive omgivelser. Nettopp fordi gult og oransje virker oppløftende og energisk vil det i for store doser kunne bli kraftig og stressende. Nyt fargene, men med måte!